115
Foto: Nerostein
Foto: Nerostein
SWITCH SECTION

Merk deg disse kjøkkentrendene i 2023

Nå handler det om bærekraft, nye farger og detaljer som skaper kontraster

For Nerostein

Peeter Thaepold

Nerostein

9. februar 2023
For Nerostein

Peeter Thaepold

Nerostein

9. februar 2023
Foto: Nerostein
Foto: Nerostein
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20230210113412098.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20230210113412098.jpg?maxwidth=2000
Foto: Nerostein
Foto: Nerostein
0

En av de sentrale trendene på kjøkkenet i 2023, er at flere og flere ønsker å ta vare på det de allerede har. Dette står i en viss motsetning til hvordan mange har tenkt tidligere, der selv forholdsvis nye og funksjonelle kjøkken har blitt revet ut og erstattet med noe helt nytt. Årsaken til at denne trenden har blitt sterkere er trolig sammensatt, men to drivere er spesielt viktige:

  • Vi er mer opptatt av miljø og bærekraft, og stadig flere skjønner at alle må bidra for å redusere avfallsmengde og CO2-utslipp.
  • Den generelle prisstigningen i samfunnet har vært såpass stor at flere ønsker å stramme inn på forbruket der det er mulig.

Derfor har mange fått øynene opp for å ta de litt enklere grepene for å fornye kjøkkenet. Det er for eksempel utrolig hvor mye du kan gjøre med et par spann maling, noen nye håndtak eller en ny benkeplate. Du trenger slettes ikke å bytte ut hele kjøkkenet for å få et «nytt» kjøkken.

Vektleggingen av bærekraft betyr også at de faktisk investerer i et helt nytt kjøkken, tenker annerledes. Det ser vi blant annet når det kommer til valg av materialer. I dag velger stadig flere materialer som er produsert på en bærekraftig måte, og som er laget for å vare i lang tid. Dermed reduseres miljøbelastningen både i produksjon og bruk av kjøkkenet. Velger du eksempelvis en benkeplate i stein, keramikk eller kompositt er du sikret dette.

Fargene er i endring

De siste to-tre årene har pandemien vært en store driver for endring i fargetrender. Der mange tidligere har lagt sin elsk på hvite og litt kaldere gråfarger, er det nå helt tydelig at mange vil ha varmere og mer jordnære farger som brun og gråbrun. Disse står seg også bedre mot det kalde lyset vi har her til lands store deler av året, og gir en varm og lun følelse i innemiljøet.

Samtidig har du selvsagt full valgfrihet når du skal sette farge på ditt eget kjøkken. Gå for den fargen som gir deg den beste følelsen. For noen vil det si å velge en farge som harmonerer med resten av fargepaletten, mens andre ønsker å bryte opp og skape kontraster ved å velge en helt annen farge. Husk at det også finnes en mellomvei. De store flatene kan for eksempel være i harmoni med øvrige vegger, så kan du heller være mer kreativ og spenstig på veggen mellom benkeskap og overskap.

Detaljene kan løfte helheten

De fleste foretrekker å ta forholdsvis trygge valg i et så viktig rom som kjøkkenet, men risikoen er at sluttresultatet fort kan bli litt kjedelig. Ved å være litt mer bevisst på detaljene kan du imidlertid skape spill og dybde på kjøkkenet ditt. Innslag av børstet stål, kombinasjon av høyglansede og matte materialer, naturstein osv. er elementer som tilfører nye dimensjoner på kjøkkenet. Særlig stål har fått en slags renessanse de siste årene, og nye versjoner av klassiske stålbenker er igjen på moten. Mange velger også å bruke stål på veggen mellom benkeskap og overskap.

Avrundede former er også noe som i større grad er på vei inn i norske kjøkken. Det gir et mykere uttrykk og bryter opp i det litt firkantede og harde uttrykket som mange kjøkken ofte preges av. Skal du ha en kjøkkenøy, kan du eksempelvis prøve deg med en variant med avrunde hjørner.


3214
Falseb-0
left -1 Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220607144622749.jpg #FFFFFF
Les også