Når du har valgt å investere i en flott benkeplate er det viktig at helheten blir så god som mulig. Da er du blant annet helt avhengig av å kunne legge fine fuger. Det er egentlig ikke så veldig vanskelig, men det kan lønne seg å ta med noen tips på veien.
Før du i det hele tatt finner frem fugemasse og fugepistol, må du imidlertid starte med å rengjøre overflatene som skal fuges. Dette er viktig ettersom rester av fett, slipestøv eller liknende kan forhindre at fugemassen får godt nok feste til underlaget. Rengjøringen er like viktig uansett om du bygger helt nytt kjøkken eller bare bytter ut den gamle benkeplaten med en ny.
Det finnes ulike typer rengjøringsmidler som kan brukes, både spesialmidler og vanlige rengjøringsmidler. Fordelen med spesialmidler er at de fordamper uten å legge igjen en hinne på underlaget som kan bidra til dårligere heft.
Riktig dosering av fugemasse
For å få pene fuger er det også viktig at mengden fugemasse doseres på riktig måte. For å få til dette er det viktig at du skjærer riktig størrelse på åpningen i patronens munnstykke. En enkel tommelfingerregel er at åpningen i munnstykket skal være litt mindre enn bredde på fugen du skal legge. Vi anbefaler at du tester deg litt frem før du setter i gang på selve benkeplaten. Husk at det er mulig å kjøpe løse munnstykker til patroner med fugemasse. Bommer du litt på størrelsen er det bedre å kjøpe et nytt munnstykke og prøve på nytt enn å gå løs på jobben med for stort hull.
Riktig trykk og jevn bevegelse
Når du skal legge selve fugen må du holde riktig trykk og en jevn bevegelse med fugepistolen. Målet er å legge en fuge med en jevn og ensartet tykkelse. Det kan lønne seg å øve litt for å finne riktig trykk og bevegelse.
For å unngå søl og for å få skarpe kanter på fugene, kan det dessuten være en fordel å legge maskeringstape på hver side av overflaten du skal fuge. Det er viktig å presse tapen helt ned mot underlaget for å unngå luftlommer der fugemassen kan snike seg inn.
Det siste steget du må gjennom for å gjøre fugene helt ferdige er å glatte dem ut. Glattingen bidrar både til å gi et fint utseende og til at fugemassen presses godt inn mot flatene den skal hefte til.
For å glatte fugene kan du for eksempel bruke en fugekloss. De finnes i ulike utforminger som lar deg lage ulike former på fugen. Mange bruker imidlertid bare fingeren for å gjøre glattingen, noe som gir deg en avrundet form på fugene. Uansett om du bruker fugekloss eller en finger er det imidlertid viktig at du sprayer fugeglattemiddel på både fugemassen og fingeren/fugeklossen. Da blir det både enklere å glatte ut fugene og du får et bedre sluttresultat.
Hvilken farge er riktig?
Spørsmålet om fargen på fugemassen har ikke nødvendigvis noe fasitsvar da det er veldig avhengig av personlige preferanser. Enkelte vil ha en farge som glir godt inn og gjør lite ut av seg, mens andre vil ha fuger som skiller seg litt ut eller skaper en kontrast. Fugemasser finnes imidlertid i en rekke ulike farger, så det meste er mulig. Derfor anbefaler vi at du bruker litt tid og sjekker ut hva som finnes før du tar et valg.