115
Foto: Silestone

Slik vedlikeholder du benkeplater i stein

Det er viktig å ta hensyn til vedlikeholdsarbeidet før du velger benkeplate

For Nerostein

Peeter Thaepold

Nerostein

2. juni 2022
For Nerostein

Peeter Thaepold

Nerostein

2. juni 2022
Foto: Silestone
Foto: Silestone
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220602065849729.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220602065849729.jpg?maxwidth=900
Foto: Silestone
Foto: Silestone
0

Ulike materialer krever ulikt vedlikehold, noe som i aller høyeste grad også gjelder for benkeplater i stein. Hvis du skal investere i en ny benkeplate kan det lønne seg å ta dette med i vurderingen før du bestemmer deg.

Granitt – slitesterkt og vedlikeholdsvennlig

Granitt er mye brukt til benkeplater. Det henger både sammen med at det er et flott og slitesterkt materiale, men også fordi det er et forholdsvis vedlikeholdsvennlig materiale. I det daglige holder det å tørke granitten ren med en fuktig klut. Som regel er det tilstrekkelig å bruke rent vann, men ved behov kan du både bruke nøytralt, svakt alkalisk eller svakt syreholdig rengjøringsmiddel. Da får du bort de aller fleste typer søl og flekker. Unngå bruk av skurende, blekende og svært syreholdige rengjøringsmidler. Vanskelige flekker kan fjernes med en stålsparkel eller skuresvamp som ikke lager riper, men du kan også bruke dedikerte flekkfjernere beregnet for naturstein.

For å gjøre det daglige renholdet så enkelt som mulig, bør både lys og sort granitt impregneres før platen tas i bruk og én gang i året deretter. Lys granitt er særlig viktig å impregnere da den har åpnere porer enn sort granitt. Du kan bruke de fleste impregneringsprodukter ment for naturstein, men ta gjerne kontakt med oss i Nerostein dersom du er usikker. Dersom du velger en benkeplate i lys granitt, kan det også være smart å rengjøre den med et produkt ment for marmor én til to ganger i året.

I prinsippet kan du sette fra deg varme gryter og panner rett på en benkeplate av granitt, men vi anbefaler å bruke gryteunderlag eller liknende for å være sikker på at det ikke oppstår skader.

1668
TrueFalsec-442

Marmor – unikt uttrykk, men mer krevende vedlikehold

Det unike uttrykket til marmor gjør at mange ønsker seg dette materialet på kjøkkenbenken. Du skal imidlertid være klar over at marmor krever en god del vedlikehold for å holde seg pent over tid. Marmor er nemlig et materiale som absorberer væsker forholdsvis lett. Olje og fett vil derfor etterlate flekker ganske fort. I tillegg er marmor forholdsvis utsatt for riper og misfarginger.

En del av dette kan motvirkes ved å impregnere. Dette bør både gjøres før benkeplaten tas i bruk og minst én gang i året deretter. På samme måte som for granitt, kan du bruke en natursteinsimpregnering til dette. Impregneringen trekker ned og inn i porene for å gi beskyttelse og gir liten eller ingen endring i fargen på steinen.   

For daglig renholdet kan du vaske marmor med en fuktig klut og rent vann. Du kan også bruke et et pH-nøytralt vaskemiddel ved behov. Unngå bruk av rengjøringsmidler med lav pH og slipemidler da disse kan skade benkeplaten.

Søl fra kaffe, fett, vin og liknende bør tørkes bort så fort som mulig. Blir det liggende er det fare for at væskene trekker inn og etterlater varige flekker. Generelt vil flekkene bli mer synlige jo lysere og mer porøs marmoren er. En del slike flekker kan fjernes ved å bruke grovrengjøringsmidler for naturstein, men etter bruk av slike må du regne med å impregnere benkeplaten på nytt.

På en benkeplate av marmor skal du aldri sette fra deg varme gryter og panner da varmen kan trekke fettstoffer opp av platen og forårsake flekker. Bruk derfor alltid gryteunderlag.

1602
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220602065325752.jpeg?maxwidth=2000https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220602065325752.jpeg?maxwidth=900
  • ADD IMAGE

0
TrueFalsec-442
0

Kompositt og keramikk for minimalt vedlikehold

Er du ute etter en benkeplate der vedlikehold er tilnærmet ikke-tema, bør du vurdere kompositt eller keramikk.

Både kompositt og keramikk er eksempler på materialer som har svært lav porøsitet og som nærmest ikke suger til seg fuktighet i det hele tatt. Keramikk karakteriseres faktisk som et ikke-absorberende materiale. Det vil si at det er minimal risiko for at det etterlates flekker dersom du søler. Den lave porøsiteten gjør også at keramikk og kompositt er svært hygieniske valg ettersom bakterier i liten grad kan sette seg fast i materialene.

For å rengjøre en benkeplate i kompositt trenger du som regel bare å bruke en fuktig klut med rent vann. Vil du bruke et rengjøringsmiddel bør du velge et som er nøytralt, svakt alkalisk (pH 8-10) eller svakt syreholdig (ph 4-6). Skuremidler skal ikke brukes på kompositt. Det finnes også egne rengjøringsprodukter spesielt beregnet på kompositt, som blant annet tilfører materialet litt glans. Hos Nerostein har vi eksempelvis et eget Care Kit til komposittstein.

Det er akkurat like enkelt å rengjøre en benkeplate i keramikk. Vil du bruke rengjøringsmidler på keramikk, bør du velge en mild variant. Merk at langvarig eksponering for rengjøringsmidler kan gi permanent skade eller misfarging keramikk overflate. I tilfelle søl, skyll øyeblikkelig med vann for å nøytralisere effekten av potensielt skadelige produkter.

Når det gjelder varme gryter og liknende, er det mulig å plassere disse direkte på en benkeplate av keramikk uten at platen tar skade. Det bør du ikke gjøre på kompositt ettersom varmen kan føre til misfarging av farge- limkomponentene i materialet.

title

Kontakt Nerostein

input field

Mark if required true

CONTACT INPUT BOX

Mark if requiredtrue

CHECKBOXES

Jeg er interessert i: *

Mark if requiredtrue

MESSAGE BOX

Fortell oss hva du vil vite mer om

Mark if required

single button

216

formcontent-ul1713
TrueFalsec-442
left -1 TrueFalsec-442
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220607144622749.jpg #FFFFFF
Les også