115
Foto: Shutterstock
SWITCH SECTION

Velg riktig benkeplate til utekjøkkenet

Med granitt eller keramikk gjør du et trygt og langvarig valg

For Nerostein

Peeter Thaepold

Nerostein

6. april 2022
For Nerostein

Peeter Thaepold

Nerostein

6. april 2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220406075516973.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220406075516973.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

Korona-pandemien har gjort at vi i lange perioder har forholdt oss til strenge begrensninger på hvor mange vi har kunnet være samlet innendørs. Da er det mange som har tenkt nytt rundt uteområdene sine og lagt til dels store midler å lage nye uterom for sosiale lag og allsidig bruk året rundt.

I et uterom laget for allsidig bruk er et utekjøkken ofte et helt naturlig element. Med en passelig stor kjøkkenbenk, gassgrill, kjøkkenkran med sommervann og kanskje en pizzaovn, ligger alt til rette for å lage måltidene utendørs på en praktisk og behagelig måte. På samme måte som for kjøkkenet du har inne, bør du investere litt tid i å finne den riktige benkeplaten.

Må tåle påkjenningene

Det stilles imidlertid litt andre krav til en benkeplate som skal brukes utendørs enn til en benkeplate som skal ligge i et beskyttet miljø innendørs. En benkeplate av tre er for eksempel ikke et særlig godt valg da den blir utsatt for både regn, vind, sol og snø gjennom året. Det vil i det minste kreve mye vedlikehold for at den skal holde seg pen over tid.

Det beste valget for en benkeplate som skal brukes utendørs er stein, og hos Nerostein kan du blant annet velge mellom granitt, kvartsitt, keramikk, marmor og terazzo (slipt betong).

Granitt og keramikk er gode valg

Blant disse vil vi anbefale granitt eller keramikk. Det henger sammen med at begge disse materialene har svært lav absorpsjonsevne, som vil si at de nesten ikke suger til seg væske.

Dette gjelder i særlig grad keramikk, som også er svært motstandsdyktig overfor riper og hakk. Både granitt og keramikk tåler fint å bli utsatt for regn og snø uten at utseende forringes eller at benkeplaten blir skadet.

Begge typer tåler også høy varme uten å ta skade, og med keramikk kan du fint sette fra deg en varm gryte uten å bruke underlag. Vil du ha en granittbenkeplate til utekjøkkenet, anbefaler vi at du går for polert granitt da den har litt lavere absorpsjon enn slipt granitt. Den er også litt mer resistent mot riper og flekker.

Selv om både granitt og keramikk tåler det meste, vil vi likevel anbefale at du dekker til benkeplaten med en presenning eller liknende i perioder der utekjøkkenet ikke brukes. Det er en liten investering i enda lenger holdbarhet.

Vær forsiktig med kompositt og marmor

Benkeplater i kompositt har blitt svært populært de siste årene da de er svært holdbare, har lav absorpsjon, er svært hygieniske og kan repareres dersom det skulle oppstå hakk eller sår. De er imidlertid ikke det aller beste valget til et utendørskjøkken. Her snakker vi nemlig om et bearbeidet steinprodukt som blant annet er tilsatt polyesterharpiks som ikke er fullstendig UV-bestandig. Langvarig eksponering for UV-lys kan dermed forårsake misfarging på benkeplaten.

Marmor kan også være litt utfordrende utendørs, og de største utfordringene handler om at materialet absorberer væsker forholdsvis lett, at det fort blir riper og misfarginger og at olje og fett etterlater flekker. Derfor kreves det en god del vedlikehold dersom du velger å gå for en benkeplate i marmor.

Velg riktig vask

Vasken i utekjøkkenet må også tåle påkjenningene fra vær og vind, og derfor anbefaler vi en vask i silgranit til utendørs bruk. Silgranit består av 80 % granittkvarts, er svært hardt, tåler høye temperaturer, er gjennomfarget og falmer ikke. Overflaten er dessuten smussavvisende og enkel å rengjøre. Hos Nerostein finner du flere typer Silgranit-vasker fra kvalitetsleverandøren Blanco.

Vi fører også vasker i rustfritt stål som fint kan brukes til utekjøkken. Disse er også et litt rimeligere alternativ enn en vask i Silgranit.

Vil du vite mer om hvilke benkeplater som egner seg til utekjøkkenet, kan du gjerne ta kontakt med oss i Nerostein. Vi er eksperter på benkeplater stein og ser frem til å hjelpe deg med de spørsmålene du måtte ha.

title

Kontakt Nerostein

input field

Mark if required true

CONTACT INPUT BOX

Mark if requiredtrue

CHECKBOXES

Jeg er interessert i: *

Mark if requiredtrue

MESSAGE BOX

Fortell oss hva du vil vite mer om

Mark if required

single button

2164565
TrueFalsec-442
left -1 TrueFalsec-442
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220607144622749.jpg #FFFFFF
Les også