115
Foto: Silestone

Hvordan vil du montere kjøkkenvasken?

Nedfelt, planlimt, underlimt og under/opp er de vanligste monteringsmåtene du kan velge mellom

For Nerostein

Peeter Thaepold

Nerostein

6. april 2022
For Nerostein

Peeter Thaepold

Nerostein

24. mars 2022
Foto: Silestone
Foto: Silestone
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220406082300794.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220406082300794.jpg?maxwidth=900
Foto: Silestone
Foto: Silestone
0

En kjøkkenvask kan monteres på ulike måter, og hva du velger er både avhengig av hva du synes er fint og mer praktiske forhold med tanke på renhold. De fire monteringsmåtene du kan velge mellom er:

  • Overmontert
  • Planlimt
  • Underlimt   
  • Under/opp-montert

Den mest tradisjonelle monteringsmåten er nedfelling, der vasken monteres ovenfra slik at ytterkantene av vasken ligger oppå selve benkeplaten. Dette er også den rimeligste måten å montere en kjøkkenvask på. Ulempen er imidlertid at du får en kant rundt hele vasken som kan gjøre renholdet litt mer upraktisk. Over tid vil det typisk også samle seg smuler og skitt langs/under kanten. En nedfelt vask kan heller ikke kombineres med drenerings-/vannspor i benkeplaten

Velger du en planlimt løsning, freses det ut et spor i oversiden av benkeplaten som vasken monteres i. Dybden på sporet tilsvarer tykkelsen på vaskens kant, og dermed blir vasken montert helt plant med benkeplaten. Med en planlimt vask slipper du kanten du får med en nedfelt montering, men du skal vite at det vil være en liten fuge mellom vasken og benkeplaten. Denne kan være litt krevende å holde ren for smuler og smuss da små partikler kan sette seg fast i fugemassen.

Vasker i rustfritt stål kan planlimes i benkeplater ned mot 12 mm tykkelse da kanten som felles ned er svært tynn. Vasker med tykkere kant krever som regel 30 mm benkeplate for å kunne planlimes.  

Ingen kant med underlimt eller under/opp-montert vask

Vil du verken ha en kant rundt vasken eller en fuge der skitt og smuss kan samle seg, bør du vurdere en underlimt vask. Det henger sammen med at vasken monteres fra undersiden av benkeplaten. Med en underlimt vask vil hele tverrsnittet på benkeplaten være synlig. Med tynne benkeplater i eksempelvis keramikk, slik som Dekton eller Marazzi, får du et svært stilrent og pent uttrykk dersom du velger en underlimt vask.

Dersom underliming gjøres på tykke benkeplater, vil enkelte synes at avstanden fra toppen av platen til toppen av vasken blir litt stor. Da kan en under/opp-montert, ofte kalt underfrest vask, være et godt alternativ. Med denne monteringsmåten freses det ut et spor i undersiden av benkeplaten slik at vasken kan løftes høyere opp. Dette kan sammenliknes med fresingen som gjøres for å planlime en vask, bare at fresingen gjøres på motsatt side av platen.

Sluttresultatet er uansett at tverrsnittet på platen mindre synlig og dominerende. Under/opp-montering krever at benkeplaten er minst 20 mm. tykk.

Er du usikker på hvilken monteringsmåte du skal velge, er du velkommen til å ta en prat med oss i Nerostein. Vi selger vasker i rustfritt stål og silgranit, og er eksperter på benkeplater i materialer som granitt, marmor, keramikk, kompositt og terrazzo.

title

Kontakt Nerostein

input field

Mark if required true

CONTACT INPUT BOX

Mark if requiredtrue

CHECKBOXES

Jeg er interessert i: *

Mark if requiredtrue

MESSAGE BOX

Fortell oss hva du vil vite mer om

Mark if required

single button

216

formcontent-ul

 

2792
TrueFalsec-442
left -1 TrueFalsec-442
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220607144622749.jpg #FFFFFF
Les også